Waar voorheen gaming vooral gericht was op consoles en krachtigere laptops/desktops, is er in de laatste jaren een ontwikkeling te zien naar een uitgebreider aanbod in cloudgaming.

Gamen in de cloud houdt simpelweg in dat de game zelf op een extern apparaat wordt verwerkt, maar je op je scherm de volledige game ziet en ook kan besturen. Je zou het kunnen vergelijken met een console en een televisie, waarbij in het geval van cloudgaming de console vaak een server is met krachtige apparatuur in een datacentrum.

Het grootste risico bij cloudgaming is dat er altijd een sterke, stabiele verbinding nodig is. Zowel van de Chromebook (of ander apparaat) naar de server, maar ook andersom. De capaciteit die nodig is om duizenden gamers tegelijkertijd te laten cloudgamen/streamen moet enorm zijn, anders kan er vertraging optreden en gaat de kwaliteit en speelbaarheid enorm omlaag.

In de laatste jaren zijn hierin enorme stappen gezet, op dit moment zijn in Nederland de grootste aanbieders Google Stadia en Xbox Cloud Gaming.

Beiden hebben de beschikking tot een enorm datacenter en krachtige apparatuur, daarnaast zitten de servers van Google en Microsoft (Xbox) in Amsterdam, waardoor er een korte afstand is en hierdoor dus een betere ervaring.

Zowel Google Stadia als Xbox Cloud Gaming werken met abonnementen, waarbij de kosten voor Google Stadia Pro € 9,99 per maand zijn en Xbox Cloud Gaming gebruikt kan worden in combinatie met de Xbox Game Pass Ultimate voor €12,99 per maand.

Bij Google Stadia krijg je als onderdeel van Stadia Pro toegang tot een deel van de games die zij aanbieden, het is daarnaast ook mogelijk om naast of zonder abonnement games los te kopen. Het voordeel daarvan is dat je maar 1 uitgave hoeft te doen, en kan blijven spelen.

Bij Xbox Game Pass Ultimate krijg je daarnaast ook op je Xbox One / Series S/X ook toegang tot honderden games en de mogelijkheid om online te gamen. Als je meerdere apparaten bezit, wilt gamen op je Chromebook, tablet/telefoon en ook een Xbox hebt, dan is dit de beste keuze.

Beiden hebben dus ook een webinterface, waardoor je via de Chrome browser op je Chromebook toegang kan krijgen tot de cloudgames die Google Stadia en Xbox Game Pass aanbieden. Klik hiervoor op een van onderstaande opties.

Google Stadia

Xbox Cloud Gaming