Op een Chromebook is het makkelijk om documenten aan te maken, te bewaren en te delen. Aangezien het systeem veel gebruikmaakt van technologie ontwikkeld door Google, werkt deze meestal het beste met ander Google producten. Een daarvan is Google Docs, hiermee kun je online documenten aanmaken, printen, bewerken, alles wat je van een tekstverwerker gewend bent. Het gebruik ervan is gratis en bestanden kunnen worden opgeslagen in je Google Drive. Groot voordeel hiervan is dat je je bestanden gemakkelijk kunt terugvinden in je bestanden.

Dit is het hoofdscherm van Google Docs.

Hier kun je alle eerder aangemaakt documenten vinden, evenals de mogelijkheid om een nieuw document aan te maken. Klik hiervoor simpelweg op de afbeelding boven ‘Leeg’. Mocht je liever een voorgebakken template gebruiken, kies dan voor ‘Templategallerij’ – daarmee krijg je een document waar een groot deel al voorbereid is. Dit kan enorm handig zijn voor het maken van een CV of ander document waar een bestaande structuur je op gang kan helpen.


Zo ziet een nieuw document eruit.

Bovenin het scherm zie je ‘Naamloos document’. Klik daarop om je document een titel te geven.

Daaronder zul je alle opties vinden voor het aanpassen van het document en de tekst. Het aanpassen van lettertypes en de grootte kan gelijk gedaan worden. Als je een bestaande tekst wilt aanpassen, dan kun je deze selecteren en vervolgens het gewenste lettertype of grootte selecteren. In grote lijnen zal dit hetzelfde werken met software die je eerder gebruikt hebt. Mocht dit alles compleet nieuw voor je zijn, dan kun je gerust experimenteren. Google Docs is ontworpen om zo simpel mogelijk te zijn.

In het lege vlak kun je beginnen met typen. Alles wordt automatisch opgeslagen, hier hoef je niets voor te doen. Mocht je handmatig willen opslaan, of het bestand mailen naar iemand, dan kun je onder ‘Bestand’ een lokale kopie downloaden.

Mocht je met iemand samen aan een document willen werken, dan kun je kiezen voor ‘Delen’ – rechtsbovenin.

Om te printen, klik op het printertje in de balk, of kies afdrukken (Ctrl + P) onder Bestand. In het menu Bestand kun je ook de optie vinden om een document te downloaden, mocht je deze lokaal willen opslaan, of als PDF willen delen.