Zoals de naam al weergeeft, maken Chromebooks gebruik van Chrome OS, waarin Google Chrome de kern is van het systeem. Velen zullen Google Chrome ook herkennen en gebruiken op andere besturingssystemen.

Er zijn echter gebruikers die graag wat meer keuzevrijheid hebben en willen experimenteren met het gebruik van alternatieve webbrowsers.

Firefox

Een van de meest bekende webbrowsers is Mozilla Firefox, al lange tijd is deze browser beschikbaar voor Windows, macOS, Linux, Android, iOS en andere platforms. In de tijd dat Internet Explorer de meest gebruikte webbrowser was, werd Firefox vaak als een beter alternatief aanbevolen en deze trend blijft zich tot vandaag doorzetten. Voordelen van het gebruik van Firefox is dat het ontworpen is door duizenden vrijwilligers en de organisatie erachter een non-profit is. Hierdoor is de focus meer op de gebruiker en minder op ‘zoveel mogelijk winst maken’

Download Firefox voor Chromebook (optie voor Android versie en uitgebreidere, Linux-versie)

Opera

Opera is al jaren een browser die zich voornamelijk richt op innovatie en al lange tijd een sterke focus heeft op mobiel internet. In mijn eigen ervaring heb ik in de periode 2005 – 2010 veel gebruikgemaakt van Opera Mini. Deze webbrowser kon ge├»nstalleerd worden op alle telefoons die Java ondersteunden, en gaf toegang tot het gehele internet in een periode dat er nog geen smartphones bestonden!

Begin dit jaar heeft Opera een volledige browser ontworpen voor Chromebooks. Waar Firefox en andere browsers (zoals de privacy-browser Brave) via de Play Store de Android versie aanbieden voor Chromebooks (welke voornamelijk ontworpen zijn voor tablets/smartphones en dus niet ideaal werken op een Chromebook, of ingewikkelder zijn om te installeren), heeft Opera de volledige desktopbrowser beschikbaar gesteld voor Chromebooks. De installatie hiervan is zeer gemakkelijk en Opera is op dit moment het beste alternatief voor mensen die een andere browser op hun Chromebook willen gebruiken.

Download Opera voor Chromebook

Edge

Een van de bekendere browsers is Edge van Microsoft. Waar vroeger veelvuldig gebruik werd gemaakt van Internet Explorer doordat deze meegeleverd werd met Windows, is het nu de beurt aan Edge. Door de slechte naam van Internet Explorer en het gebruik van een nieuwe engine (deels gebaseerd op Chromium, waar oa. Google Chrome mee werkt) heeft Microsoft de focus gelegd op een stabiel, snel en veilig product.

Edge is momenteel te downloaden voor Linux, dit houdt in dat Edge ook te gebruiken is op een Chromebook!

Hoe Edge te installeren op Chromebook: