Chrome OS op een bestaande (oude) laptop

Met CloudReady kun je van iedere (oude) laptop of desktop een Chromebook maken. Het bedrijf biedt deze optie kostenloos aan voor thuisgebruikers en brengt regelmatig updates uit die automatisch geinstalleerd zullen worden. De basis voor CloudReady is Chromium OS, het onderliggende besturingssysteem van Chrome OS, dat gebruikt wordt op Chromebooks. Je zult hierin niet heel veel verschil merken, momenteel is het grootst merkbare verschil het ontbreken van de Play Store in CloudReady. Je kunt uiteraard wel gebruikmaken van online applicaties zoals Google Docs, Microsoft Teams, Zoom, Netflix, YouTube en nog vele, vele anderen.

De vereiste voor het gebruik van CloudReady is 2GB RAM en 16GB schijfruimte. Nagenoeg elke laptop of desktop die na 2008 is uitgebracht, zal worden ondersteund. Zaken zoals Bluetooth, Wifi en grafische kaarten zullen in de meeste gevallen automatisch geinstallerd worden en zonder teveel moeite werken.

Met oudere apparaten (voor 2007) kunnen er wat compatibiliteitsproblemen optreden. Mocht je hier tegenaan lopen, dan kun je via het CloudReady forum kostenloos geholpen worden. Mocht je liever in het Nederlands je vraag stellen, neem dan via ons contactformulier contact op. Wij zijn niet geassocieerd met CloudReady, maar denken graag op informatieve basis met je mee. Uiteraard is dit kostenloos en leveren wij deze service zonder enig winstoogmerk.

Om CloudReady te installeren, zal enige kennis van booten via USB nodig zijn. Mocht je dit vreemd in de oren klinken, dan kun je op de pagina’s van CloudReady meer informatie vinden over hoe dit werkt. In ieder geval heb je een USB-stick nodig (16GB of hoger aangeraden) en de gratis CloudReady Home installatie. Met de instructies op de pagina’s van CloudReady kun je gebruikmaken van een speciaal programma waarmee de USB-stick gemakkelijk klaar kan worden gemaakt voor het installeren van het besturingssysteem op je laptop of desktop.

De installatie zelf duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de kracht van je apparaat zal dit langer of korter duren. Voor de wat geavanceerde gebruikers die bekend zijn met Linux is het installeren van CloudReady enorm eenvoudig, je hoeft geen aparte partities te kiezen, geen drivers te installeren en in de meeste gevallen is het installeren en klaar.

Mocht dit alles toch te technisch zijn en ben je meer op zoek naar puur gebruikgemak en niet teveel moeilijke zaken, dan is het verstandiger om een Chromebook met Chrome OS te overwegen. Daarbij is de installatie letterlijk de stekker in het stopcontact steken en enkele simpele stappen doorlopen. Bij zowel het installeren van CloudReady, als het gebruiken van ChromeOS op Chromebooks, denken we graag met je mee.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.