Chrome OS op een bestaande (oude) laptop

Met ChromeOS Flex kun je van iedere (oude) laptop of desktop een Chromebook maken. Google biedt deze optie kosteloos aan voor thuisgebruikers en brengt regelmatig updates uit die automatisch geinstalleerd zullen worden. Je zult hierin niet heel veel verschil merken met een nieuwe Chromeboook, momenteel is het grootst merkbare verschil het ontbreken van de Play Store. Je kunt uiteraard wel gebruikmaken van online applicaties zoals Google Docs, Microsoft Teams, Zoom, Netflix, YouTube en nog vele, vele anderen.

De vereiste voor het gebruik van ChromeOS Flex is 2GB RAM en 16GB schijfruimte. Nagenoeg elke laptop of desktop die na 2008 is uitgebracht, zal worden ondersteund. Zaken zoals Bluetooth, Wifi en grafische kaarten zullen in de meeste gevallen automatisch geinstallerd worden en zonder teveel moeite werken.

Om ChromeOS Flex te installeren, zal enige kennis van booten via USB nodig zijn. Mocht je dit vreemd in de oren klinken, dan kun je op de pagina’s van ChromeOS Flex meer informatie vinden over hoe dit werkt. In ieder geval heb je een USB-stick nodig (16GB of hoger aangeraden) en de gratis ChromeOS Flex installatie. Met de instructies op de pagina’s van ChromeOS Flex kun je gebruikmaken van een speciaal programma waarmee de USB-stick gemakkelijk klaar kan worden gemaakt voor het installeren van het besturingssysteem op je laptop of desktop.

De installatie zelf duurt ongeveer 30 minuten, afhankelijk van de kracht van je apparaat zal dit langer of korter duren. Voor de wat geavanceerde gebruikers die bekend zijn met Linux is het installeren van ChromeOS Flex enorm eenvoudig, je hoeft geen aparte partities te kiezen, geen drivers te installeren en in de meeste gevallen is het installeren en klaar.

Mocht dit alles toch te technisch zijn en ben je meer op zoek naar puur gebruikgemak en niet teveel moeilijke zaken, dan is het verstandiger om een Chromebook met Chrome OS te overwegen. Daarbij is de installatie letterlijk de stekker in het stopcontact steken en enkele simpele stappen doorlopen. Bij zowel het installeren van ChromeOS Flex, als het gebruiken van ChromeOS op Chromebooks, denken we graag met je mee.

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.