Een Chromebook is een laptop met Chrome OS, het besturingssysteem ontworpen door Google. Deze laptops worden aangeboden door oa. Acer, Asus, HP en Lenovo en zijn te verkrijgen vanaf €219,- voor het simpelste model.

Er zijn Chromebooks met een kleiner scherm en lagere prestaties, voldoende voor simpele tekstbewerking, tot Chromebooks met HD touchscreens en genoeg kracht om 4K video te streamen.

Als je op zoek bent naar een laptop om te internetten en content te streamen (Netflix, YouTube, Prime Video) dan is een Chromebook vaak al meer dan voldoende. Windows-applicaties zullen dus niet werken, echter heb je deze in de meeste gevallen ook niet nodig.

Voor de meeste gebruikers zijn de functies van een Chromebook meer dan voldoende voor hun dagelijkse taken. Veel consumenten maken weinig gebruik van de capaciteit van hun huidige systemen, voor deze mensen is een Chromebook ideaal.

Vooral oudere laptops hebben vaak veel (onnodige) vertraging door het constante uitrollen van zware updates, mocht je hier ook last van hebben, kijk dan hier om een lichter besturingssysteem gebaseerd op Chrome OS te bekijken. Chrome OS, dat gebruikt wordt op alle Chromebooks, is een simpeler en lichter besturingssysteem dan Windows of MacOS. Hierdoor zijn de updates kleiner, en doordat deze op de achtergrond worden geinstalleerd, merk je hier niets van.

Doordat alles in de Cloud wordt opgeslagen (oa. Google Drive), kun je makkelijk wisselen van Chromebook en precies verder waar je gebleven was. Een Chromebook gaat ongeveer 4-5 jaar mee, op deze pagina is te zien hoe lang elk model wordt ondersteund. Een back-up maken of bestanden overzetten hoeft dus niet.

Naast dat je uiteraard gebruik kunt maken van Google Chrome voor het surfen op internet, ondersteunen de Chromebooks ook de meeste Android Apps. Net als Android tablets en smartphones, kun je dus gebruikmaken van de Play Store. Hiermee is een Chromebook een goede kruising tussen een laptop en tablet. Er zijn modellen die ook als tablet fungeren en via een touchscreen bediend kunnen worden.

Als je meer wilt weten over welke modellen wij aanraden, kijk dan op deze pagina. Als puur onafhankelijk platform ontvangen wij geen compensatie voor het aanraden van deze modellen, wij kijken puur naar de gebruiksvriendelijkheid en mogelijkheden die het beste passen bij de meeste mensen.